Dieta zmniejszająca ryzyko wystąpienia raka piersi.

Dieta-mamy-karmiącej

Miesiąc profilaktyki raka piersi.

Od dawna wiadomo, że właściwa dieta może zapobiegać nowotworom. Czy dotyczy to także raka piersi? Dieta jak najbardziej, może mieć wpływ na powstawanie nowotworów, ich rozwój, a także przebieg późniejszych etapów choroby. Od wielu lat prowadzone są badania nad wpływem spożywanych pokarmów na poziom estrogenu, żeńskiego hormonu będącego punktem wyjścia do powstania zmian nowotworowych.

Trochę statystyk!

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet w krajach rozwijających się jak i wysoko rozwiniętych, w tym także w Polsce. Nowotwory te dotyczą zwłaszcza kobiet w wieku pomenopauzalnym, ale wykrywane zostają także u kobiet młodszych oraz u mężczyzn. Statystycznie średnio co 16 Polka zachoruje na raka piersi. Stanowi to 20% wszystkich nowotworów złośliwych występujących u kobiet.

Dieta Azjatki?

Liczne badania naukowe wykazują, że Azjatki znacznie rzadziej chorują na raka piersi niż Amerykanki czy Europejki, a co więcej postęp w chorobie przebiega dużo wolniej. Dowiedziono także, że różnice te nie wynikają z predyspozycji genetycznych, gdyż po zmianie miejsca zamieszkania (np. kraje europejskie) kobiety te chorują z podobną częstotliwością jak tubylcy. Należy zadać więc pytanie „jakie elementy diety azjatyckiej są korzystne dla naszego zdrowia?”

Istnieją pokarmy, które biorą udział w przemianach i wchłanianiu estrogenu, a co za tym idzie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów hormonozależnych, takich jak rak sutka, macicy czy jajnika. Dieta obniżająca poziom estrogenu ma duże znaczenie nie tylko u kobiet przed menopauzą, ale także u kobiet po menopauzie, u których estrogen produkowany jest przez komórki tłuszczowe.

Pokarmy zmniejszające ryzyko wystąpienia raka piersi:

  • Kapusta, brokuły, kalafior i inne warzywa krzyżowe. Za ich dobroczynne działanie odpowiadają zawarte w nich indole, które przyspieszają dezaktywację estrogenu. Dla uzyskania najlepszego efektu należy jeść warzywa surowe lub lekko podgotowane, gdyż długie gotowanie uszkadza indole i pozbawia działania antyestrogenowego.
  • Owoce i warzywa bogate w witaminę C zapobiegają nie tylko powstawaniu raka piersi, ale także innych nowotworów. Zalecana dawka chroniąca przed nowotworami to 380 mg dziennie. Jest to co prawda dawka znacznie większa od podstawowej zalecanej dawki dziennej, nie mniej jednak witaminy C nie można przedawkować, gdyż jej nadmiar wydalany jest z moczem, natomiast jej spożycie może zmniejszyć ryzyko raka sutka o ok. 16%.
  • Fasola oraz soja, w których zawarte są fitoestrogeny odpowiadające za zahamowanie działania estrogenu i zapewniające zdrowie Azjatkom będącym koneserkami produktów sojowych.
  • Ryby morskie dzięki dużej zawartości tłuszczu rybiego wzmacniają układ odpornościowy, a co się z tym wiąże hamuje przerzuty raka piersi.
  • Otręby pszenne wykazują zdolność radykalnego obniżania poziomu estrogenu, na skutek dużej zawartości włókien trudno rozpuszczalnych. Około pięciu łyżek otrąb pszennych dziennie jest w stanie obniżyć poziom estrogenu o ok. 15%.

Pokarmy, które mogą sprzyjać rozwojowi raka piersi:

  • Mięso i nasycone kwasy tłuszczowe nasilają nawroty i wzrost guzów, których rozwój uzależniony jest od poziomu estrogenów, gdyż zwiększają jego stężenie we krwi.
  • Alkohol. Badania wykazują, że wypijanie dwóch drinków dziennie dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi. Przypuszcza się, że nadmierne spożycie alkoholu może być przyczyną 13% chorych na raka sutka Amerykanek.

Wyboru dokonaj sama!

Justyna Walerowska- dietetyk

  • Pingback: Czosnek dla zdrowia i urody()

  • Kinga

    Walczysz Ty, Walczy nowotwór, który z
    Was wygra ? –

    http://www.e-zdrowotnie.pl/oferta/witamina-b17

    Lekarze wiedzą że rak jest
    wyleczalny, My już też wiemy,….

    http://www.e-zdrowotnie.pl/oferta/witamina-b17

    Zabij
    raka zanim on Cię Zabije

    http://www.e-zdrowotnie.pl/oferta/witamina-b17

    onkologowie
    twierdzą na świecie obecnie mamy już do czynienia z epidemią
    raka!, a jak pojawi się jakiś produkt w sprzedaży i ktoś się nim
    wyleczył zaraz znika z rynku, ciekawe dlaczego ?, może dlatego że
    roczny dochód z leczenia nowotworów np. w Stanach Zjednoczonych
    sięga 220 miliardów dolarów !!! . Mój znajomy który jest
    siedemdziesięcioletnim człowiekiem miał kilka przerzutów raka,
    wyciętą nerkę, jego córka która jest lekarzem dowiedziała się
    o leczeniu nowotworów specjalnie stężoną witaminą C rozpuszczona
    w jakimś płynie i podawaną przez kroplówkę dożylnie, którą
    zastosował 2-krotnie i poczuł się lepiej, ale że coraz głośniej
    zaczęło się mówić o jej pozytywnych skutkach, nagle okazało się
    że nie można już jej dostać, j Nawet jego córka nie mogła jej
    dostać, ale dowiedziała się o czeskiej witaminie b17 APRICARC o
    podobnym działaniu, która naturalnie niszczy komórki rakowe a
    jednocześnie inne jej składniki wzmacniają odporność organizmu,
    w Czechach stosują ją już od 20 lat. Od rozpoczęcia jej
    stosowania tej witaminy przez mojego znajomego minęło już ponad 3
    lata i dobrze się czuje, markery ma w normie i robi świetne
    nalewki :). Firmy farmaceutyczne celowo bronią się przed witaminą
    B17, bo nie da się jej opatentować gdyż jest to produkt naturalny.

    Jeżeli
    ktoś potrzebuje to na tej stronie można poczytać o tej witaminie i
    ja kupić

    http://www.e-zdrowotnie.pl/

    Pozdrawiam
    i Życzę Zdrowia !!!

  • Juka

    Jeżeli chodzi o raka piersi to polecam wykonanie badań genetycznych. U mnie w rodzinie babcia miała, ale usunęła pierś i żyła długie lata. Dlatego też postanowiłam wykonać takie badanie i okazało się, że jestem nosicielką mutacji w BRCA2. Badanie co prawda robiłam prywatnie w monogen life, ale państwowo doprosić się nie mogłam. Obecnie jestemobjęta systematycznym programem badań i wiem,że gdyby pojawiły się jakieś zmiany lekarze będą działać szybko.

  • Pingback: Czy warto jeść soję? | Artykuły MojDietetyk.pl()

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę